Gazeta Senior

Gazeta Senior Wrocław – 06/2020 już jest dostępna zarówno w wersji cyfrowej jak i tradycyjnej. Zapraszamy do czytania oraz rozpowszechniania.

Gazeta Senior – Dolny Śląsk – 06/2020 – Przeczytaj wydanie

W numerze m.in.

  • NIE ZAPOMINAJMY O KSIĄŻKACH
    Rozmowa ze słuchaczami UTW w UWr oraz Iloną Zakowicz prowadzącą Grupę Dyskusyjną „Cafe UTW” o początkach i nowej formule spotkań w czasie kwarantanny.
  • ROZMOWY O KSIĄŻKACH ONLINE
    Wprawdzie seniorzy należą do tej grupy społecznej, która wychowała się na drukowanym przekazie medialnym, ale ekspansja nowych mediów elektronicznych jest tak duża, że warto przypominać o szczególnej wartości książki. Zwłaszcza teraz, kiedy w czasie za-razy spowodowanej wirusem COVID-19 nasze kontakty towarzyskie, możliwości wychodzenia są generalnie znacznie ograniczone. A my sami jesteśmy grupą podwyższonego ryzyka.
  • PSYCHODIETETYKA MODA CZY PRZYSZŁOŚĆ
    Zawsze warto wprowadzać zdrowsze nawyki, nawet w niewielkim stopniu – mówi w rozmowie z Lindą Matus psychodietetyk Mikołaj Choroszyński. I tłumaczy, w jaki sposób to, co jemy, wpływa na powstawanie chorób, które dosięgną nas za 10 i 20 lat. Możemy je ominąć – warto sprawdzić, jak! Mikołaj Choroszyński to także badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera) oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera.
  • ANTYRANKING DIET
    Dieta zgodna z grupą krwi, picie wody alkalicznej, a nawet picie własnego moczu – to przykłady modnych ostatnio, dietetycznych dziwactw, promowanych przez nie-których celebrytów. Sprawdźcie, co my-ślą o nich specjaliści od żywienia i nie dajcie się nabrać!
  • DIETA DZIADKA WPŁYWA NA ZDROWIE WNUKA
    Jeśli dziadek ze strony ojca w dzieciństwie nadmiernie się przejada, jego wnuczek (ale nie wnuczka), ma większa szansę na śmierć z powodu nowotworu – dowodzą badania zespołu pod kierunkiem prof. Gerarda van den Berga z University of Bristol.
  • CUKINIA À LA WIRTUALNA KULTURA
    Nie jestem panną na wydaniu, więc mogę się przyznać, że gotowanie nie jest moją mocną stroną. Nie przejmuję się dietą, chociaż raz za namową lekarki wybrałam się do dietetyczki. Wyszłam rozczarowana. Dietetyczce nie udało się wybrać dla mnie jednej diety – poradziła mi, żebym na przemian stosowała różne. To było dla mnie zbyt wielkie wyzwanie – bary nie były na to przygotowane.
  • HISTORIE KUCHENNE DLA LAIKÓW I NIE TYLKO
    Jak ważne jest przygotowywanie posiłków, jedzenie przy wspólnym stole. Zwykle nie poświęcamy temu wiele czasu. Ot, byle szybko, byle nie być głodnym” – pisze Barbara Czaykowska-Kłoś w swojej pierwszej książce, pełnej rodzinnych wspomnień, anegdot i przepisów na zdrowe, smaczne potrawy. A dziś dzieli się z nami sposobami na proste, ale pyszne dania ze składników, które mamy w swoich kuchennych szafkach i lodówkach. Bez wy-chodzenia z domu!